Rollspel

Det som behövs för att börja spela rollspel är två eller fler personer med en gnutta fantasi, dock är man oftast någonstans mellan tre och sex personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.

Spelarens uppgift är att under spelet ta på sig en roll och spela den så trovärdigt som möjligt. Ofta används ett rollformulär där spelaren antecknar relevanta fakta om rollen som spelas. En spelledare måste vara beredd att fylla en mängd funktioner under spelet. Det är oftast spelledaren som har klurat ut förutsättningarna för berättelsen, vilka miljöer spelarna kommer att röra sig genom och vilka andra personer de kommer att möta på vägen.

Precis som det finns genrer finns det även olika sorters inriktningar på hur man spelar. En stor majoritet av alla rollspel är baserade på mer eller mindre strikta system. Friform har blivit ett samlingsnamn både för spel i miljöer som saknar egna spel och för mer experimentella sätt att spela. Det kan gälla allt från att låta berättelsen styra och avskaffa alla slumpmoment i form av tärningsslag till att helt avskaffa spelledaren och låta spelarna tillsammans ta över hennes uppgifter.

Besök oss på Facebook och ställ mera frågor.

Kortspel

Inom spelhobbyn är det samlarkortspelen som är stora och Magic the Gathering är världens första och största samlarkortspel. Det är från början designat för att spelas en mot en, men det går även utmärkt att spela flera sammtidigt. När man spelar Magic så har varje spelare en unik lek. Det är kortkombinationerna i lekarna, sättet du spelar korten på och en gnutta tur som avgör vem som vinner.

Idag finns hundratals olika samlakortspel från en uppsjö konkurrerande speltillverkare. Några andra spel värda att nämna idag är Pokémon, The Lord of the Rings och Game of Thrones.

Andra sorters kortspel

De flesta tänker nog på klassiker som Canasta eller Bridge när man säger kortspel och vem har inte spelat UNO? Kortspel som företeelse har funnits de senaste sexhundra åren, och visar inga spår av att vilja dö ut. Tvärtom, hela tiden kommer det nya sätt att spela kort på och nya sorters kort.

Besök oss på Facebook och ställ mera frågor.

 

Figurspel

 

De flesta vet vad en tennsoldat är men färre är bekanta med en 1700-poängsarmé av Space Marines. Små figurer i plast och tenn, noga målade och utvalda, är stommen i den hobby som kallas figurspel.

I figurspel tar varje spelare befälet över en armé av figurer som man leder genom fältslag i hopp om att ta hem segern. Beroende på vilket spel det rör sig om kan det exempelvis vara en historiskt korrekt armé ledd av Napoleon, en fantasyarmé med påhittade varelser och monster eller en framtidsflotta av rymdskepp. Olika figurer kan ha olika egenskaper och därför är sammansättningen av armén en viktig del av spelet.

Figurspelshobbyn är dessutom mycket mer än själva spelandet. Figurerna skall målas och miniatyrlandskap för fältslagen skall byggas. Det är en kreativ hobby som kräver både tålamod och skicklighet.

De vanligaste figurspelen som spelas på lokalen är Warhammer Fantasy, Warhammer 40 000, Flames of War och Warmachine. Varje figurspel har en egen hemsida.

Besök oss på Facebook och ställ mera frågor.

Brädspel

De flesta har någon gång spelat klassiska brädspel som Monopol och Fia med knuff. Idag finns det en stor bredd i brädspelskulturen. Spelen har utvecklats vidare och vem som vinner avgörs mindre av slumpen och desto mer av spelarens strategi. Det finns också många titlar där spelarna samarbetar mot spelet.

Exempel på enkla strategispel är Settlers of Catan och Carcassonne. Trots de enkla regelsystemen innehåller dessa spel möjligheter till sinnrika strategier som garanterar hög variation mellan speltillfällena. Bland de mest komplexa finns Civilization och Eclipse.

På brädspelscommunityt bradspel.net kan man hitta andra spelare och läsa mer om olika spel. Hemsidan boardgamegeek.com

Besök oss på Facebook och ställ mera frågor.